FLI camera

From CCDSH
Jump to: navigation, search
  • A Schmidtben ki lett cserélve a kamera egy FLI-re, a fókuszok megváltoztak: 19.42-52-62, source /usr/local/ccdsh/scripts/load-camfilt-proline.ccdsh kell (...-apogee.ccdsh helyett proline)
  • Szoftveres és/vagy hardveres gliccsek: ezek joreszet mar javitottam azota, igy barmiefele "szoftveres és/vagy hardveres gliccs" az a nem normalis mukodesnek a jele. Persze a vis maior jelleguek (pl energenie-manage --camera off egy expozicio kozben) nem tartoznak ide. Normalis hasznalat eseten (beleertve a ctrl+c-s megszakitast is!) nem igazan szabad elofordulnia semminek. Ha elofordul, legyszi szoljatok mihamarabb.
  • Ennek a kameranak ket readout mode-ja van: az egyik esetben eleg gyorsan (8Mhz-s mintavetelezesel, 4-5 masodperc alatt) kiolvassa a kepet, a masik esetben meg a "szokasos" apogee-s sebesseg van (1Mhz, 20 masodperces kiolvasas). Az alapertelmezett ezutobbi, ez a fits headerbe is bekerul (RO_MODE, ami egy string, ami vagy '8 MHz' vagy '1 MHz' lehet). A gyorsabb kiolvasasnak az a hatranya hogy a kep az zajosabb lehet, illetve a ket readout mode-ot nem illik keverni a kalibracio soran (azaz az egyikkel felvett bias/dark/flat az nem lesz jo a masik readout mode-dal keszult kephez). Alapertelmezesben a sztenderd 20 masodperces, kis zaju readout mode jon fel, de figyeljetek arra hogy tenyleg mindig ez jojjon fel. Ha alapbol a gyors kiolvasassal indulna a kamera, akkor az a fenti "szoftveres és/vagy hardveres gliccs" kategoriaba tartozik.
  • Az effektiv gain erteken meg dolgozunk, az most 1.8 - 2 korul van (a korabbi 1 helyett). Emiatt van ez hogy mar latszolag 47k ADU korul szaturalodik a kamera, ellenben vsz megmarad a toltes viszonylag jo hatekonysaggal, nincs integer overflow miatti adatvesztes. Persze a kalibracio nehezebb lesz, es a fotonzaj-becslesnes is figyelembe kell venni ezt a nem-egysegnyi gaint.
  • A kamera beszerelesenek sajatossagai miatt a kep el van fordulva 90 es/vagy 270 fokkal (polus-keresztezodes fuggvenyeben, lasd meg: LSD-szinu abra), viszont cserebe legalabb tukrozve nincs. Azon el lehet filozofalni hogy ez igy jo-e nekunk vagy legyen-e valami szoftveres emulacio hogy ugyanugy alljon a kep mint ahogy eddig. Ha megszavazza a köz hogy legyen normalis allasban a kep, akkor csinalok valamit az ügy erdekeben. Ezt mihamarabb dontsetek el legyszi hogy csak relative rovid idoszakaszt erintsen. Nekem szemely szerint igy is jo lenne de az en vagyok :]
  • A fits headerekbe bekerult egy DATE_DRV es egy DATE_CAM keyword. Ennek a tartalma egy datum. Amennyiben barmi olyan jellegu valtozas tortenik a driverben es/vagy kameraban, ami miatt a korabbi kalibracios kepek nem hasznalhatoak akkor ezek a keyword-ok valtozni fognak (jellemzoen a valtozas bevezetesenek a datuma lesz ez). Masszavakkal, az elozoeket (is) ossze- es belefoglalva: ha bias/dark/flat kepeket keresunk a meresunkhoz, akkor figyeljetek arra, hogy a DATE_DRV, DATE_CAM, RO_MODE es a CCDTEMP keyword-ok _mindegyike_ megegyezzen a tudomanyos es a kalibracios kepeknel is.
Navigation
Personal tools