Kenyér

From CCDSH
Jump to: navigation, search

Kenyér

Ezt az eredeti olasz kenyértészta receptet Csaba találta, ő kezdte el az utóbbi karantén hónapokban az aktuálisan itt tartózkodó ücsik és észlelők között terjeszteni. Valószínűleg ez a világ legegyszerűbb kenyér receptje, melyet mindenféle előzetes tudás nélkül sikeresen el lehet készíteni! Ez a fajta tészta kisebb, inkább a rusztikus bagettekhez hasonló, mennyei, vastag, aranybarna és nagyon ropogós héjű kenyeret eredményez! Egy kiló lisztből 2-3 kisebb buci süthető, de lehet eleve kisebb adagot is csinálni a hozzávalók megfelelő leosztásával. A kenyéren túl a tésztával lehet még kísérletezni, már sikeresen ki lett próbálva ropiként, perecként, sajtos rúdként és pizzatésztaként is!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 750 ml víz
  • 24 g élesztő (porélesztő esetén 7g)
  • 2 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál só

Elkészítés:

1) Engedjük ki a vizet egy pohárba (Piszkésen érdemes a mérőhengerbe), és egy kicsit pihentessük (10'-30'). Előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

2) Ezután szedjük a vizet egy 500 és egy 250 ml-es részre. A nagyobba rakjuk a mézet, keverjük el, majd oldjuk fel benne az élesztőt is. A kisebb adag vízben keverjük el a sót.

3) Öntsük ki a lisztet egy edénybe (Piszkésen a szürke műanyag lavór erre a célra lett beszerezve), öntsük rá a mézes élesztő 4/5-ét és keverjük össze (érdemes villával). Ezután önstük bele a sós vizet és keverjük el azt is. Végül mehet bele a maradék mézes-élesztős víz.

4) Ezt a tésztát nem kell dagasztani vagy gyúrni! Csupán össze kell keverni a hozzávalókat, azt is érdmes villával, mert a tapasztalat szerint úgy levegősebb lesz. Ez egy igen lágy, folyós tészta, ettől nem kell megijedni.

5) A végén szedjük középre a tésztát, kicsit meg lehet nyomkodni kézzel. A lényeg inkább az, hogy az edény faláról visszaszedjük, belisztezzük az edény falat és úgy eresszük vissza a tésztát. Ezt csináljuk meg körben az edényben, illetve a végén a közepén is. Így keléskor nem ragad majd nagyon oda.

6) Fedjük le egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre (Piszkésütt pl. a konyhai ablak a radiátor felett tökéletes). Kelesszük 3-4 órán keresztül.

7) Miután megkelt, szedjük ismét vissza az edény széléről a tésztát. Ekkor össze fog esni egy kicsit, de ez nem baj. Fogjuk meg a tésztakupacunkat, és szedjük 2-3 kisebb részre (attól függ, mennyi fér rá a tepsire, Piszkésen két adagban megy rá a tepsire, de lehet az is, hogy kettő bemegy sülni, és a harmadik még egy másik tepsin kirakva fedetlenül kel amíg az első adag sül). A szétszedést sem kell túl misztifikálni, ahogy esik úgy puffan! Jó ha kb. ugyanakkora méretűek, mert akkor egyformán fognak sülni. Szétszedés után a tésztát csak simán rá kell pottyantani a sütőpapíros tepsire, továbbra sem kell gyúrni, dagasztani vagy formázni.

8) 30-34 percig sütjük, ezalatt a héja szép sötét aranybarna lesz.

Navigation
Personal tools