Schmidt-dehumidifier

From CCDSH
Jump to: navigation, search

Contents

Schmidt távcső tubus páramentesítő berendezés (Elavult!)

Használati útmutató (2016, v.1.2)


A berendezés funkciója

A tubuson belüli páratartalom értékének megadott határ alá csökkentése a párakicsapódás megakadályozása céljából.

Működés elv

A tubus palástjára rögzített acéldobozban nagy nedvszívó tulajdonságú szilikagél csomagot helyeztünk el hevíthető tartóban. A doboz légszelepekkel zárható csöveken keresztül kapcsolódik a tubushoz. A légszelepek nyitásával és ventilátorok működtetésével enyhe légáramlás jön létre, így a szilikagél a tubuson keresztül áramló levegő nedvességét csökkenti. A tubusban elhelyezett elektronikus légnedvesség- és hőmérsékletérzékelő jelei alapján a beépített elektronika nyitja vagy zárja a légszelepeket, kapcsolja a ventilátorokat, és ha szükséges (fagypont alatt) fűtőtestet kapcsol be (35 C°). A szilikagél regenerálása, kiszárítása már nem automatikusan történik, a doboz fedelének kinyitása után egy kapcsolóval átkapcsolható szárító üzemmódba a berendezés. Ekkor Délre lefektetett tubus esetén a légszelepek bezárnak, és egy fűtőtest a szilikagél tartót a regeneráláshoz szükséges hőmérsékletre (kb. 120 C°) hevíti. A nyitott dobozban néhány óra alatt kiszárad a szilikagél és a berendezés újból üzemszerűen használható. A légszárítás és a regenerálás is csak akkor használható, ha a távcső üzemen kívül van.

Légszárítás

Ha a készülék be van kapcsolva (POWER), a DEHUMI/DRYING kapcsoló DEHUMI állásban van és készülék dobozának fedele teljesen le van zárva, a távcső kikapcsolt állapotában folyamatosan működik, készen áll a légszárításra. A kijelző mutatja a tubus belsejében lévő relatív páratartalom értékét és a belső hőmérsékletet. Ha a relatív páratartalom meghalad egy beállított értéket, a légszárítás beindul. Ezt a készüléken lévő zöld jelzőlámpa kigyulladása jelzi. A páratartalom határérték alá csökkenésével újból készenléti állapotba kerül a készülék, a zöld jelzőlámpa kialszik.

Regeneráló üzemmód

A tubusból a légnedvességet szilikagél gyűjti magába. néhány hetenként ellenőrizni kell a szilikagél állapotát, ha zöld színűvé vált, az arra utal, hogy több nedvességet már nem tud magába szívni. Ekkor szükséges a regenerálás, ami a gyakorlatban a szilikagél 120C°-ra való hevítését jelenti. Ez a művelet a következő lépésekből áll:

  • Döntsük le a távcsövet északi irányba, hogy kényelmesen elérhessük a készülék dobozát.
  • A távcsőpult középső, széles fiókjából vegyük elő a készülék fedelét nyitó kulcsot és nyissuk ki a fedelet. Hajtsuk teljesen ki a vezetőtávcső felé annyira, hogy a mágneses rögzítő megfogja.
  • A POWER kapcsoló legyen bekapcsolt állásban, a DEHUMI/DRYING kapcsolót állítsuk DRYING állásba.
  • Fektessük le a távcsövet teljesen déli irányba és kapcsoljuk ki.
  • Ekkor elkezdődik a szilikagél szárítás. Ezt a készülék dobozán sárga és piros lámpák jelzik. A sárga az üzemmód működését, a piros a fűtőtest bekapcsolt állapotát mutatja.
  • Néhány órás szárítás után, ha a szilikagél visszanyerte narancssárga színét, visszaállíthatjuk a távcsövet és a légszárító berendezést készenléti állapotba.
  • Ha a regeneráló folyamatot elindítottuk, a magára hagyott berendezés 8 óra működés után önműködően kikapcsol.

Karbantartás

Ha a szilikagél 1-2 évente ajánlatos a szilikagélt kicserélni. Ehhez ki kell húzni a szilikagél tartó elektromos csatlakozóját, majd a 4 db rögzítő csavar közül kettőt kilazítva, kettőt kicsavarva a szilikagél tartó kiemelhető a készülék dobozából. A készülék gumi alkatrészeit az élettartam meghosszabbítása érdekében, évente egyszer RUBOSIL 0-500 Metil szilikonolajjal vékony rétegben be kell kenni.

Navigation
Personal tools